I den här artikeln avser vi hjälpa dig mildra, eller i bästa fall undvika vanliga misstag som utförs i samband med att du lagar mat. Läs gärna igenom listan grundligt, i synnerhet om du är nybörjare i köket.

1. Lägg i vitlöken sist i stekpannan

Många recept instruerar dig att tillsätta vitlöken i stekpannan vid det sista steget. Följ alltid det rådet, då det är lätt att bränna vitlök.

2. Mät upp ingredienser på rätt sätt

Om du mäter upp torra ingredienser i mått som är avsedda för vätska riskerar du att använda för mycket, då många väljer att inte avlägsna det överflöd som uppstår.

Om du exempelvis mäter upp bakpulver i ett decilitermått kan ett rikligt lager i måttets översta del uppstå, vilket är omöjligt i samband med att du mäter upp vätska. Glöm därför aldrig att stryka dina mått när du mäter upp torra ingredienser.

3. Förvara grönsakerna på rätt sätt

Kontrollera alltid hur dina grönsaker ska förvaras. Många väljer att slentrianmässigt förvara grönsaker i kylen när många av grönsakerna i själva verket mår bättre av att förvaras varmare, exempelvis i skafferiet.

4. Fyll inte stekpannan till bredden

Du lagar inte mat på ett snabbare sätt om du pressar ner så många ingredienser du kan i stekpannan på en och samma gång. Om du gör så blir resultatet sämre; dels då ingredienserna steks ojämnt och dels för att smaker som inte ska blandas sammanfaller.

Utöver det tar matlagningen längre tid då flera ingredienser tvingas dela på samma stekyta.

5. Salta vattnet på rätt sätt

Din pasta bör smaksätts med salt, och om du använder för lite av denna ingrediens blir pastan smaklös, medan för mycket salt innebär att pastan blir nästintill oätlig. Häll därför alltid i lagom mycket salt i grytan i samband med att du kokar pasta.

Den specifika mängd salt som krävs beror på dina preferenser samt hur mycket pasta du kokar. Som tumregel bör du dock tillsätta 3 teskedar salt i grytan för varje kilo pasta du kokar.

 

Läs mer: På Middagstips.online hittar du spännande matrecept

6. Använd olivolja på rätt sätt

Olivolja bränner din mat redan vid en låg temperatur, vilket innebär att du inte ska använda olivolja i samband med att du steker ingredienser som ska tillagas i hög värme. Smör samt andra typer av matlagningsoljor bränner inte din mat i samma utsträckning, och ska användas när du steker snabbuppvärmda ingredienser, såsom kebabkött.

7. Tina köttet innan du använder det

Om du låter köttet uppnå rumstemperatur innan du tillagar det blir det bättre genomstekt, samtidigt som du minskar risken för att bränna stekens ytskikt, medan insidan förblir nästintill rå. Ett korrekt tinat kött ger dig bättre förutsättningar för att kunna tillaga en god samt genomvarm stek.

8. Ställ aldrig in varm mat i kylskåpet

Du måste låta din varma maträtt svalna av innan du placerar denna i kylskåpet eller i frysen. Om du placerar varm mat i ett köldfack höjs temperaturen, vilket innebär att mat som redan förvaras där värms upp och riskerar att bli dålig i förtid.

9. Stek aldrig blöta grönsaker

Många tvättar grönsakerna strax innan de äntrar stekpannan. Om grönsakerna inte torkas av innan du fräser dem bildas ånga, som i förlängningen bidrar till att grönsakernas fasta konsistens förstörs. Mer specifikt blir grönsakerna sladdriga såvida du inte torkar av dem innan stekning.

10. Låt köttet vila innan du steker det

Du ska alltid låta köttet vila i några minuter innan du skär upp det, för att därefter placera det i stekpannan. Om du tillämpar denna regel balanseras köttsvätskorna på ett korrekt sätt, vilket medger en godare köttbit.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *