Många väljer att handla mat online, och fördelarna är uppenbara. Matsvinnet minskar, impulsköpen och stressen likaså – och ryggvärk blir ett minne blott. Kort och gott är det en bra idé att handla mat online. Men plånboken då? Hur mår den när ni shoppar loss online?

Mer specifikt kostar den mat ni handlar på nätet i snitt 12 procent mer i jämförelse med om ni skulle handla samma artiklar i en fysisk matbutik, menar Göteborgs-Posten, som utfört en megaundersökning som kartlagt prisnivån inom online-mathandeln.

Vem handlar mat online?

Barnfamiljerna är de största onlinehandlarna, men singelhushållen kan de med. Barnfamiljerna uppskattar den minskade stressen, medan de som bor själva främst uppskattar bekvämligheten.

Men men, bekvämligheten har sitt pris. GP:s referenskasse, som inhandlades på ICA Maxi, var alltid det mest prisvänliga alternativet. Om vi enbart jämför online-matbutikerna var Coop.se billigast, tätt följt av ICA.se och Mat.se. Dyrast i gänget var ingen mindre än Mathem. Deras varor kostade 28 procent mer i jämförelse med referenskassen.

Butiker där man kan handla mat på faktura

Även utbudet skiljer sig

Som rubriken säger skiljer sortimentet sig ganska rejält. För att nämna ett exempel erbjöd Mathem och Mat.se endast fiskpinnar från Findus, medan Coop och Ica enbart saluförde deras egna märken, som bör ses som renodlade budgetalternativ.

GP hade inte heller räknat på resekostnaden för alla som handlar mat i en fysisk butik. Om man cyklar tillkommer förstås ingen transportkostnad, men de som tar bilen får kallt räkna med att den transporten trots allt inte är gratis.

Hur stor merkostnad accepterar online-kunderna?

Jonas Ogvall, som utförde undersökningen, menar att många accepterar att prisläget är något saltat. De positiva egenskaperna är trots allt tyngre och fler till antalet, menar samma man.

Undersökningen är inte rättvis – menar Mathem och Mat.se

GP:s undersökning fick både Mat.se och Mathem att se rött. Jonas Carlström, som är digital specialist på Mat.se, menar att hela undersökningen är missvisande:

– Klart att det blir prisskillnad om man jämför Ica lågbudgetsmärken med till exempel Findus fiskpinnar. Det är inte en prisjämförelse enligt mig. Jämför man matvaror med samma fabrikat så skulle denna artikel se annorlunda ut.”

Tomas Kull, VD på MatHem, stämmer in i kritiken:

– Ja, man måste testa samma produkter hos olika företag för att undersökningen ska vara relevant

Kull ifrågasätter även prisskillnaderna. Han menar att online-mathandeln bör ses som en tilläggstjänst, såsom städning:

– Det är några procent dyrare men det är ju upp till var och en hur man värdesätter sin tid. Det handlar om kvalitet.

Kerstin Eikeland, som är avdelningschef för Feature och Konsument på Göteborgs-Posten, slog dock tillbaka. Hon menade att Mat.se samt Mathem är tvungna att bredda sina sortiment om specifika varor saknas, samt att även de identiska varorna kostade mer online.

Mathems Tomas Kull får dock sista ordet. Han anser att den onlinebutik han representerar inte kan jämföras med billighetskedjor:

– Det kanske kostar 50 kronor extra att handla från oss, men vi konkurrerar inte med de billigaste butikerna. Vill man handla så billigt som möjligt får man gå till till exempel Willys eller Lidl.

Butiker där man kan handla mat på faktura
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *