Veganism sågs länge som någonting negativt. För omkring 30 år sedans betraktades en vegan som en lite udda filur, men så är det inte längre. Numera är det trendigt att vara vegan, och man behöver inte heller vara likblek som en konsekvens av sin veganism, då det finns utmärkta alternativ för alla som vaken äter kött, fisk, ägg eller mejeriprodukter.

I många storstäder finns det restauranger som lämpar sig speciellt bra för veganer, inte minst i Stockholm – där många krogar åtminstone har några veganska rätter på menyn. Daniel Öhman, som gett ut receptboken “Miljödieten”, anser att veganism bidrar till många hälsofördelar. Han menar också att alla inte behöver gå “all in” och enbart äta veganskt. En kortare provperiod kan räcka gott och väl för många, menar samma man:

“Man måste inte vara vegan för att käka veganskt. Däremot tycker jag att alla borde testa att äta helt veganskt i fyra veckor någon gång i livet, för att förstå hur bra man kan må när man skippar tunga kött- och mejerivaror som orsakar blodsockersvängningar och trötthet.” 

Läs mer: Corona: Matvaror som är bra att ha hemma vid kris

ICA pekar på en lång rad vanliga myter som veganer måste stå ut med i sin vardag, och tillrättavisar de felaktiga påståendena precis varenda gång. Här följer en kort sammanfattning av både påståendena samt tillrättalvisandena.

Påstående: Veganer äter inte tillräckligt med protein.
Tillrättavisande: Protein finns överallt, även in vegansk mat – så risken för proteinbrist är inte särskilt stor.

Påstående: Det är rätt att äta kött – det har vi gjort i alla tider.
Tillrättavisande: Människor är allätare, och klarar sig utmärkt utan kött på tallriken

Påstående: Ett liv utan kött och mjölk kommer att leda till benskörhet.
Tillrättavisande: Baljväxter, bladgrönsaker, torkad frukt, och andra typer av vegansk mat innehåller minst lika många näringsämnen som återfinns i kött och mjölk, och fungerar utmärkt för att veganer ska få i sig allt de behöver.

Påstående: Det är för dyrt att vara vegan.
Tillrättavisande: Många veganska alternativ, såsom linsmaträtter av olika slag, är mycket bra prissatta.

Påstående: Frukter och grönsaker har också känslor.
Tillrättavisande: Nej, det har de inte. De har inget nervsystem, och kan därför inte känna smärta.

Vanliga hälsofördelar med att äta veganskt

Fördelarna är många, som ni snart kommer att märka.

Läs mer: Hur beställer man en matkasse?

#1. Immunförsvaret stärks

Tarmfloran mår bättre, och som en konsekvens av det bryter kroppen ner näringsämnen på ett bättre sätt, menar Expressen.

#2. Blodsockernivån jämnas ut

Vegansk mat är i regel mer fiberrik i jämförelse med “vanlig” sådan. Tack vare det hålls kroppens blodsockerhalt på en konstant nivå istället för att skuta i taket.

#3. Ni minskar risken för övervikt

Om ni äter veganskt tar kroppen in mindre kolesterol, dvs. dåligt fett. Det är guld värt för alla som vill gå ner i vikt, eller är ute efter att bibehålla sin vikt.

#4. Vegansk mat smakar bättre

Studier pekar på att veganers smaklökar blir mer förfinade efter bara några månader. Man blir helt enkelt mer mottaglig för nya smaker, menar Maximillian Lundin – en känd dietetiskt.

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *