Vegetarisk Kost

Allt fler tänker på aspekter som hälsa och miljö i sin vardag, vilket har lett till att fler och fler har valt att lägga om sin kost på olika sätt.

Vad äter en vegetarian?

Om man äter en vegetarisk kost så utesluter man helt kött, fågel, fisk och skaldjur ur sin kost. Enligt nationalencyklopedin äter vegetarianer varken ägg eller andra mejeriprodukter, vilket inte alltid stämmer.

Begreppet vegetarian har breddats och nu är det allt vanligare att man äter en lakto-ovo-vegetarisk kost. Som lakto-ovo-vegetarian äter man mejeriprodukter, ägg och vegetariska livsmedel. Man utesluter fortfarande kött, fågel, fisk och skaldjur från sin kost. Det finns även någonting som kallas för lakto-vegetariansk kost, då äter man mejeriprodukter och grönsaker, samt ovo-vegetarian vilket innebär att man äter ägg och grönsaker.

Vad äter en vegan?

En vegan äter ingenting från djurriket. Med en vegansk kost äter man inte kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg eller mejeriprodukter. När man äter en vegansk kost så innebär det även att man inte äter någonting som kommer från djuren vilket bland annat inkluderar gelatin och honung.

Istället för animaliska produkter så äter veganer bland annat frukter, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, gryn, nötter och frön – för att ta några exempel. Veganer kan även äta pasta och bröd.

Att äta en vegansk kost kan till en början vara en utmaning, men ger samtidigt många hälsofördelar och är skonsamt både för din hälsa och mot naturen.

Många veganer anammar en helt vegansk livsstil vilket innebär att man ser över hela sitt konsumtionsmönster till förmån för djur och natur. En del utesluter helt produkter som testats på djur (exempelvis kosmetika), samt produkter som innehåller exempelvis läder, skinn, dun, ull och vax.

Vad äter en flexitarian

En flexitarian kan beskrivas som en deltidsvegetarian, där man inte helt har uteslutit animaliska produkter ur sin kost utan snarare ersatt några middagar i veckan med en helt vegetarisk eller lakto-ovo-vegetarisk kost. Under perioder äter man fortfarande kött, fågel, kyckling och skaldjur som flexitarian.

Att bli flexitarian kan vara ett bra mellanting om man är intresserad utav en vegetarisk- eller vegansk kost men tycker att det är ett stort steg att ta, eller bara vill prova på en annan kost.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *