Bild på soptunnor, Matsvinn

Enligt Livsmedelsverket kastar vi svenskar bort 45 kg ätbar mat varje år, per person! Av dessa 45 kilo slänger vi 19 av dessa direkt i soporna, och häller ut 26 kilo i slasken. Men hur mycket motsvarar dessa 45 kilo egentligen? Ganska mycket. En frisk svensk äter omkring 200 kr mat varje år, vilket innebär att det fyra personer slänger årligen hade räckt för att en människa hade sluppit gå hungrig.

Detta är precis detta som kallas för matsvinn. Och ta oss inte fel, alla slänger mat, men det bör också beskrivas som viktigt att slänga så lite som möjligt. Tänk er följande: Ni kommer hem, lägger alla varor i kylen och känner er hur nöjda som helst – åtminstone ett tag. När ni efter två veckor möts av samma mat, som numera är oätbar – är tongångarna förmodligen inte lika uppåt. – “Nåväl, jag får väl handla mindre nästa gång”, kan det låta. Men det är inte alltid det blir så. Enligt online-matbutiken Matsmart, som inriktar sig på att minska matsvinnet genom att sälja vidare mat som närmar sig sitt bäst före-datumet, är samma markering endast en garanti för att maten ifråga håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Med andra ord: Om bäst före-datumet passerat är chansen mycket stor att produkten ifråga är fullt ätbar, och kanske till och med lika smakrik  som vid tillverkningstillfället. Att lukta på produkten innan man slänger densamma kan vara en mycket bra procedur för att minska matsvinnet.

Men vad händer egentligen efter att bäst före-datumet passerat? Som vi gått igenom tidigare, det är inte säkert att någonting händer alls. Men i somliga fall kan krispigheten, konsistensen samt tuggmotståndet förändras. För att nämna ett mycket tydligt exempel förändras ostbågar, som i sin tur legat framme i några dagar, på ett mycket tydligt sätt. Många anser då att de smakar bättre, då de är lite segare samt då tuggmotståndet ökar. Men producenten, tex. OLW eller Estrella, hade dock inte låtit en matvarubutik sälja sega ostbågar. De vet vad kunderna förväntar sig och anpassar sig utefter det. Men är det farligt att äta “gamla” ostbågar? Absolut inte? Tack vare att ni äter produkter som annars hade slängts minskar matsvinnet, samtidigt som ni får ta del av en produkt som till och med är godare än vid tillverkningstillfället.

Hur kan vi minska matsvinnet egentligen? Det är en bra fråga, som lyckligtvis har mer än ett svar.

  • Planera era inköp. Skriv gärna en lista och håll er till den. Att fylla kylskåpet samt skafferiet med varor som inte går åt är en mycket dålig idé.
  • Titta, lukta och smaka på varan innan ni slänger den. Om varan ifråga luktar normalt, smakar normalt samt ser bra ut ska den vara okej att äta. Tänk dock på att varor märkta med  “sista förbrukningsdag” (t.ex. kött, fisk och fågel) inte ska ätas efter det datum som angetts.
  •  Handla mat online. Färdiga matkassar är att rekommendera om ni vill minska matsvinnet på ett effektivt sätt. Nästan alla matkasse-leverantörer har portions-anpassat innehållet, vilket innebär att matsvinnet kan minimeras på ett effektivt sätt. De skickar exempelvis “bara” med 5 hekto potatis om det är just den mängden som krävs för att veckans maträtter ska kunna tillagas. Detta vinner alla på. Förutom att er miljöpåverkan minskar hålls även prisnivåerna nere på matkassarna.

City Gross Flexitariankassen

Som vi tidigare nämnt portions-anpassar många av matkasse-leverantörerna sina kassar, så även City Gross – som har ett hållbart miljötänk i hela försörjningskedjan. Samtliga Kött och fågel-produkter kommer från svenska gårdar, och all fisk som levereras är hämtade från hållbara bestånd. Utöver detta är många av de grönsaker som erbjuds ekologiskt odlade.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *